30/05/2017: Ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή για τις προοπτικές και το σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας

30/05/2017: Ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή για τις προοπτικές και το σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας


30/05/2017: Ενημέρωση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Π. Κουρουμπλή για τις προοπτικές και το σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας

Η Υπουργός Τουρισμού και Έλενα Κουντουρά ενημέρωσε από κοινού με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για τον στρατηγικό σχεδιασμό στον θαλάσσιο τουρισμό και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

 

Αναφέρθηκε στην εθνική τουριστική πολιτική που εφαρμόζεται με ορίζοντα τετραετίας, και έφερε ρεκόρ αφίξεων τη διετία 2015-2016 και στην κρουαζιέρα.

 

Επισήμανε ότι η αξιοποίηση της τεράστιας αυτής δυναμικής στο θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, παρέμενε ανεκμετάλλευτη στο παρελθόν, διότι ουδέποτε υπήρχε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της.

 

«Η κυβέρνησή μας έχει στρατηγική προτεραιότητα τον θαλάσσιο τουρισμό» τόνισε η κα Κουντουρά. Επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, και το γεγονός ότι για πρώτη φορά συνέστησαν από κοινού την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και του αναπτυξιακού σχεδίου στο θαλάσσιο τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

 

Έκανε αναφορά στην πολύ δυναμική παρουσία της Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Sea Trade Cruise Global στη Φλόριντα, και στις συναντήσεις της με τους επικεφαλής των κορυφαίων Διεθνών Ομίλων Κρουαζιέρας για τη διατήρηση των δρομολογίων το 2017, δεδομένου ότι υπήρχε προβληματισμός λόγω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην ευρύτερη περιοχή, και ακυρώσεις στην Αν. Μεσόγειο συνολικά.

 

Οι φορείς του κλάδου υπερθεμάτισαν για την εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και για το ότι για πρώτη φορά υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και συντονισμός σε εθνικό επίπεδο.

 

Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή των διεθνών και ευρωπαϊκών ομίλων. Οι αρχικές εκτιμήσεις, λόγω των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή έκαναν λόγο για μείωση 30-40% στις προσεγγίσεις πλοίων. Όμως, με την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής και τις στρατηγικές συνεργασίες του Υπουργείου με τους Διεθνείς Ομίλους, η μείωση των προσεγγίσεων έχει περιοριστεί μόνο σε 15%, ενώ λόγω των πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας και των αυξημένων πληροτήτων, αναμένεται συνολικά αύξηση στους επιβάτες κρουαζιέρας.

 

Σε συνέχεια των συμφωνιών του Υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση του μεριδίου της κρουαζιέρας από την Ευρώπη, και στην καθιέρωση σχέσεων εμπιστοσύνης, μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι αποφάσισαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, ως ιδιαίτερα ελκυστικό και ασφαλή προορισμό. Ο Όμιλος TUI Group, με τον οποίο το Υπουργείο Τουρισμού έχει καθιερώσει στενή συνεργασία, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση 20% στην κρουαζιέρα στην Ελλάδα για το 2017.

 

Συγχρόνως, τόνισε η κα Κουντουρά, σε κυβερνητικό επίπεδο προετοιμάζεται το ανταγωνιστικό πλαίσιο επενδύσεων για τα βασικά λιμάνια κρουαζιέρας, προκειμένου να μπορέσουν να υποδεχθούν τα πλοία νέας γενιάς και να εξασφαλίσουν τη δυναμική πορεία του μεριδίου της ελληνικής κρουαζιέρας στο μέλλον.

 

Το στρατηγικό σχέδιο δράσεων του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει:

  • Την άμεση προώθηση της ταυτότητας της Ελλάδας ως μοναδικού, ασφαλούς, πολυνησιακού προορισμού στο θαλάσσιο τουρισμό.
  • Την ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών και την ένταξή τους στα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρας.
  • Την δημιουργία μοναδικών αυθεντικών θεματικών εμπειριών για τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας.
  • Τη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για σύναψη νέων στρατηγικών συνεργασιών με τις εταιρείες κρουαζιέρας στο εξωτερικό και η ενίσχυση των υπαρχόντων/ ενέργειες δικτύωσης στο εξωτερικό.
  • Πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών και διμερών δράσεων με χώρες στην ευρύτερη περιοχή και κοινές δράσεις για προσέλκυση επισκεπτών από μακρινές αγορές.
  • Τη στόχευση στην άμεση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και των εκσυγχρονισμό της αλυσίδας εξυπηρέτησης των πλοίων σε όλα τα λιμάνια.
  • Την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας μέσα από εξειδικευμένες εκθέσεις Τουρισμού, με περίπτερο του ΕΟΤ.
  • Την ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων που στην περίπτωση της κρουαζιέρας αποτελούν το «κλειδί» για την ανάπτυξή της.
  • Την εδραίωση των ελληνικών λιμένων ως λιμάνια στα οποία θα ξεκινούν οι κρουαζιέρες και όχι μόνο ως ενδιάμεσοι σταθμοί.