Στις νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη για την Ανατολική Αττική και την ανάδειξη των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων μέσα από την διαρκή και δυναμική άνοδο του τουρισμού σε επίπεδο περιφέρειας, αναφέρθηκε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Η Υπουργός συμμετείχε με τη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη στην ειδική ενότητα με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό, στο 12ο περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης στο Λαύριο.
Η κα Κουντουρά εξήρε τη συνεργασία με την κα Κονιόρδου και τον κ. Βασιλειάδη, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ταυτότητα της Ελλάδας, και αποτελούν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας στην παγκόσμια ανάδειξη και προβολή της πατρίδας μας».
Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δύο υπουργείων υλοποιούνται προγράμματα και νέες δράσεις για την ενίσχυση της διεθνούς εξωστρέφειας του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, για τη δυναμική τουριστική ανάπτυξη, προώθηση και προβολή της Αττικής και περιοχών της Ανατολικής Αττικής.
Η κα Κουντουρά αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία με την Περιφερειάρχη κα Ρένα Δούρου στην υλοποίηση του κεντρικού σχεδιασμού για να διαχυθούν τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής σε όλες τις περιοχές και προκειμένου να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα και η διάρκεια παραμονής των επισκεπτών σε προορισμούς της Περιφέρειας όλο το χρόνο.
Βασική επιδίωξη αποτέλεσε η Αττική από κόμβος κυρίως διέλευσης τουριστών που ήταν στο παρελθόν, να καθιερωθεί ως αυτόνομος τουριστικός προορισμός που προσφέρει ολοκληρωμένα τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο.
«Η Περιφέρεια της Αττικής ήδη συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές στην τουριστική ανάπτυξη» ανέφερε, τονίζοντας ότι η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου και του ΕΟΤ, της Περιφέρειας, των Δήμων, των Επιμελητηρίων, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του συνόλου των τουριστικών και αναπτυξιακών φορέων και του ιδιωτικού τομέα.
Με συγκεκριμένες δράσεις και στρατηγικές κινήσεις επιτεύχθηκε η ενίσχυση των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με παραδοσιακές και νέες ξένες τουριστικές αγορές.
Το 2017 αυξήθηκε κατά 15% η τουριστική κίνηση στην Αττική, με περίπου 5 εκατ. διεθνείς αφίξεις, διψήφια αύξηση των διανυκτερεύσεων και ενίσχυση των πληροτήτων και των εσόδων. Ενώ και το πρώτο δίμηνο του 2018 έχει ξεκινήσει με διψήφια αύξηση και ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων.
Η Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια και σε αυτήν την κατεύθυνση «επιδιώκουμε διαρκώς να ενισχύουμε το τουριστικό μερίδιο, τη συνδεσιμότητα και τη διαθεσιμότητα ώστε να δημιουργήσουμε νέα ζήτηση και να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες στην τουριστική κίνηση τα επόμενα χρόνια».
Έμφαση δίδεται στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που συνδέονται με τον πολιτιστικό τουρισμό, την προβολή του αυθεντικού Μαραθωνίου και των μεγάλων διοργανώσεων, την ανάδειξη της Αττικής Ριβιέρας και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τα ταξίδια πόλεως και τις ολιγοήμερες διακοπές, τον συνεδριακό, εκθεσιακό επαγγελματικό τουρισμό, με θεματικά τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες όπως ο τουρισμός πολυτελείας, ο τουρισμός υπαίθρου, η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός με επισκέψεις σε κτήματα και οινοποιεία της Ανατολικής Αττικής.
Μέσω του ΕΟΤ ως εθνικού φορέα στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή υλοποιείται ένα πολύ δυναμικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα επικοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 διοργανώθηκαν 44 ταξίδια εξοικείωσης στην Αττική, όταν στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τα 40 ετησίως για όλη την Ελλάδα.
Εκτός από την προσθήκη 2.500 περίπου κλινών την τελευταία διετία στο ξενοδοχειακό δυναμικό υψηλών κατηγοριών (4 και 5 αστέρων) της Αττικής, η Υπουργός τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί τα επόμενα χρόνια νέα τουριστικά σχέδια, και το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Όσον αφορά την Αν. Αττική:
- 4 ξενοδοχειακές προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν προς υπαγωγή στον πρώτο κύκλο του νέου αναπτυξιακού νόμου
- αιτήματα για επενδύσεις και αδειοδοτήσεις σε 6 υφιστάμενα 4στερα και 5στερα ξενοδοχεία άνω των 300 κλινών κατατέθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και για άλλες 7 υποδομές (2 συνεδριακά κέντρα, 2 ορειβατικά καταφύγια, ένα ψυχαγωγικό θεματικό πάρκο, μία παιδική κατασκήνωση και ένας τουριστικός λιμένας).
«Σε αυτές τις νέες προοπτικές και ευκαιρίες που ανοίγονται η συμβολή σας είναι καθοριστική» επισήμανε η κα Κουντουρά στους εκπροσώπους τοπικών φορέων και παραγωγικών δυνάμεων, προσκαλώντας τους να καταθέσουν τις προτάσεις και θέσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής τα επόμενα χρόνια.