31/07/2013: Ψηφίστηκε κατ΄άρθρο το Τουριστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

31/07/2013: Ψηφίστηκε κατ΄άρθρο το Τουριστικό νομοσχέδιο στη Βουλή


31/07/2013: Ψηφίστηκε κατ΄άρθρο το Τουριστικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Ψηφίσθηκε κατ΄άρθρο, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, για την απλούστευση των διαδικασιών ενίσχυσης της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και άλλες διατάξεις.
Με τις προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγονται νέοι και σημαντικοί θεσμοί τουριστικής δραστηριότητας.
Με σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δίνεται  προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων που υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο.
 
Εισάγονται νέα προϊόντα που δεν περιλαμβάνονταν στο υφιστάμενο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον, για να αναπτυχθούν οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων.
 
Το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό κινείται στη λογική της αποφυγής μη αιτιολογημένων απαγορεύσεων σε επενδυτικά έργα και δραστηριότητες.
 
Μεταξύ άλλων, συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δηλαδή επενδύσεων που εκτός του κλασσικού τύπου ξενοδοχείου μπορούν να φιλοξενούν και επιπλωμένες κατοικίες και άλλες ειδικές τουριστικές υποδομές.
 
Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απλοποιούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.
 
Επιπλέον, παρέχονται κίνητρα για τη φιλοξενία ειδικών εγκαταστάσεων, όπως γκολφ, τουριστικών λιμένων,  συνεδριακών κέντρων, αλλά και κέντρων ευεξίας, ιαματικής θεραπείας και θερμαλισμού.
 
Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών καταλυμάτων, παρέχονται κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, θα χορηγείται λοιπόν ενιαίο Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε όμορα ή τεμνόμενα από φυσικά εμπόδια τουριστικά καταλύματα με στόχο την λειτουργική ενοποίησή τους.
 
Η λειτουργική ενοποίηση θα αφορά τόσο σε υφιστάμενες όσο και μελλοντικές επενδύσεις.
 
Με τις νέες ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, εισάγεται ο θεσμός των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo-hotels) , ενώ σε ότι αφορά στο θεσμό των ΠΟΤΑ, γίνονται εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να εναρμονίζεται με το πλαίσιο για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
 
Εισάγονται κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για την ίδρυση ΠΟΤΑ, όπως η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ιδιοκτησίας,  ο αριθμός κλινών κ.λ.π.
 
Επίσης, ρυθμίζονται και ζητήματα, που αφορούν στα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα.
 
Ειδικότερα κατατέθηκε τροπολογία με στόχο τον εξορθολογισμό και την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας που αφορά στις τουριστικές επαύλεις και τις επιπλωμένες κατοικίες. 
 
H σχετική ρύθμιση, που κατατέθηκε αφού ελήφθησαν υπόψη και οι παρατηρήσεις όλων των φορέων, σκοπό μεταξύ άλλων έχει και την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών και φαινομένων ασυδοσίας.
Σύντομα θα εκδοθούν νέες προδιαγραφές για την επιπλωμένη τουριστική κατοικία οι οποίες θα αντικαταστήσουν αυτές που εξυπηρετούσαν τον σχεδιασμό μίας άλλης εποχής.