Ά. Γκερέκου: Επανατοποθετούμε την Σαλαμίνα στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη -Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των θεατρικών σεμιναρίων στο Σπήλαιο του Ευριπίδη

Ά. Γκερέκου: Επανατοποθετούμε την Σαλαμίνα στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη -Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των θεατρικών σεμιναρίων στο Σπήλαιο του Ευριπίδη


Ά. Γκερέκου: Επανατοποθετούμε την Σαλαμίνα στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη -Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των θεατρικών σεμιναρίων στο Σπήλαιο του Ευριπίδη

Τη σημασία των βιωματικών θεατρικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στο αρχαίο θέατρο και το έργο του Ευριπίδη» στην Σαλαμίνα, για την προβολή του νησιού ως παγκόσμιου ιστορικού και πολιτιστικού προορισμού, επισήμανε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Η συνέντευξη Τύπου είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των σεμιναρίων, που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι του 2021 και του 2022 στο Σπήλαιο του Ευριπίδη, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, την υποστήριξη του Δήμου Σαλαμίνας και τη σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης και της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, Μαριάννας Κάλμπαρη. Τα σεμινάρια σχεδιάστηκαν με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος του τόπου στην καλλιτεχνική δημιουργία του Ευριπίδη, να βιωθεί η επιρροή που ασκούν οι φυσικοί, οι λατρευτικοί και οι άλλοι πολιτιστικοί χώροι στους δημιουργούς και να ενθαρρυνθούν οι νέοι καλλιτέχνες της δραματικής τέχνης να γνωρίσουν τα φυσικά μέρη όπου γεννήθηκαν τα μεγάλα αρχαία κείμενα.

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι μέσω αυτής επιδιώκεται η ανάδειξη του Σπηλαίου του Ευριπίδη ως μνημείου μνήμης και προσέλκυσης επισκεπτών και ειδικότερα ανθρώπων της τέχνης από όλον τον κόσμο. «Τα βιωματικά σεμινάρια στο σπήλαιο του Ευριπίδη και στο κοντινό Ιερό του Διονύσου αποσκοπούν σε μια μυητική διαδρομή εισαγωγής, ερμηνείας και επαφής με τον χώρο του μνημείου, αποτελώντας την αρχή για ένα work in progress project που θα συνεχιστεί δημιουργικά και εξελικτικά και στο μέλλον» διευκρίνισε.   

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των βιωματικών θεατρικών σεμιναρίων στην Σαλαμίνα Από αριστερά, η εικαστικός-εκπαιδευτικός Τζ. Πάλλα, η σκηνοθέτης Χρ. Γεωργαντά, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Ά. Γκερέκου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» Μ. Κάλμπαρη, και ο αρχαιολόγος Γ. Λώλος.

Όπως είπε «στόχος μας είναι η επανατοποθέτηση του νησιού στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη με άξονες τόσο τη μεγάλη ιστορική και πολιτική σημασία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας όσο και τον πολιτισμό, τη λαογραφία, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της, όπως το ξακουστό μέλι της».

Κατά την παρουσίαση, η κα Κάλμπαρη χαιρέτησε την πρωτοβουλία ως την «αρχή για μια σειρά τέτοιων δράσεων που είναι ωφέλιμες για τον πολιτισμό, για το θέατρο, για τον τόπο μας», ενώ η εικαστικός-εκπαιδευτικός, Τζελίνα Πάλλα αναφέρθηκε στην εμπειρία που είχε από τη συνεργασία της στα σεμινάρια. Με τη σειρά της, η σκηνοθέτρια Χρύσα Γεωργαντά τόνισε ότι τέθηκαν οι βάσεις «για σεμινάρια αρχαίου θεάτρου στο χώρο του σπηλαίου και ήδη οργανώνονται ομάδες φοιτητών από το εξωτερικό για το επόμενο καλοκαίρι», καθώς η ύπαρξη και μόνο του σπηλαίου ως χώρου διαλογισμού «δίνει τροφή για σκέψη».

Τέλος, ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Γιάννος Λώλος, επικεφαλής της ανασκαφής στην τοποθεσία Περιστέρια του νησιού, παρουσίασε τα βασικά τεκμήρια που επιβεβαιώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρόκειται πράγματι για το Σπήλαιο του Ευριπίδη και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός τη διοργάνωση του κύκλου σεμιναρίων και μάλιστα στο ησυχαστήριο του μεγάλου τραγικού ποιητή».