Εκδηλώσεις γαστρονομίας σε Λέσβο, Λήμνο και Πόρο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Εκδηλώσεις γαστρονομίας σε Λέσβο, Λήμνο και Πόρο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ


Εκδηλώσεις γαστρονομίας σε Λέσβο, Λήμνο και Πόρο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Η τοπική κουζίνα και τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα της Λέσβου, της Λήμνου και του Πόρου, θα βρεθούν στο επίκεντρο τριών γαστρονομικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, καθώς η γαστρονομική εμπειρία και η επαφή με τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για τον σύγχρονο ταξιδιώτη.

 

Συγκεκριμένα, από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουλίου διοργανώνεται το 5ο Φεστιβάλ Λεσβιακής Γαστρονομίας «Lesvos Food Fest», στην Αγιάσο, την Πέτρα, την Γέρα, την Αγία Παρασκευή, την Μυτιλήνη, την Στύψη, τον Πολιχνίτο, το Σίγρι, το Πλωμάρι και τον Μόλυβο. Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος αναγνωρισμένοι chef και εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της εστίασης και του τουρισμού, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια μαγειρικής σε αυλές σπιτιών, γευσιγνωσία προϊόντων, σύνθεση συνταγών με τοπικά προϊόντα, live μαγειρέματα για παιδιά και ενήλικες, πάρτι, αναβίωση εθίμων, παραδοσιακό γλέντι και συναυλίες. Στόχος του Lesvos Food Fest είναι να προβάλει τη γη, το τοπίο, τους ανθρώπους και την ατμόσφαιρα του νησιού, στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της λεσβιακής γαστρονομικής κουλτούρας και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη διεθνή προώθηση του νησιού ως σημαντικού γαστρονομικού προορισμού.

 

 

Στις 16 Ιουλίου ξεκινά επίσης στον Πόρο η «Γιορτή λεμονιάς 2023», που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου. Πρόκειται για μια γιορτή που πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου «Ποριώτισσα» και περιλαμβάνει δράσεις γνωριμίας με το κύριο προϊόν του νησιού μέσα από ποικίλα σχετικά παρασκευάσματα, αναβίωση του ψαρέματος κρόκου, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες της χορωδίας του συλλόγου, ελληνικού τραγουδιού και θρησκευτικής μουσικής. Στόχος της γιορτής είναι η προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό του λεμονιού ως τοπικό προϊόν αγροτικής ανάπτυξης με τα οφέλη που προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και με την χρήση του στην τοπική κουζίνα, στην ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιεία με βιολογικούς τρόπους παραγωγής.

 

Εξάλλου, στις 21 και 22 Ιουλίου διεξάγεται στη Μύρινα το 5ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Οίνου Λήμνου «Lemnos Philema 2023» από τον Σύλλογο Γαστρονομίας και Οίνου Λήμνου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν η ημερίδα Lemnos Philema Hub με θέμα «Εντοπιότητα και τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό» και καλεσμένους ομιλητές τους chef Ηλία Μαμαλάκη και Ντίνα Νικολάου, τα Lemnos Philema Awards για την επιβράβευση της συνεισφοράς στον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον οίνο της Λήμνου, και live cooking session από τους Ηλ. Μαμαλάκη, Ντ. Νικολάου και Μαρίνα Ζαφείρη, με τη συμμετοχή οινοπαραγωγών του νησιού που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Πρόκειται για μια καινοτόμα δράση γαστρονομικού τουρισμού, η οποία προωθεί τον μεσογειακό τρόπο ζωής με μοχλό την ελληνική γαστρονομία και συμβάλλει δυναμικά στην προβολή της Λήμνου.