06/12/2022 – Δράσεις προβολής θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη

06/12/2022 – Δράσεις προβολής θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη


06/12/2022 – Δράσεις προβολής θεματικού τουρισμού στην Ελλάδα από την μία άκρη της Ευρώπης στην άλλη

Ο γαμήλιος τουρισμός  σε Μήλο, Πάρο, Τήνο και Ελαφόνησο, αλλά και η πληθώρα των τουριστικών προϊόντων που προσφέρουν Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, αλλά και ιδιαιτέρως η Αττική που το 2023 φιλοξενεί την  Πολιτισμική Πρωτεύουσα Ευρώπης  στην Ελευσίνα ήταν τα θέματα δράσεων προβολής της χώρας μας στο εξωτερικό που οργάνωσαν οι Υπηρεσίες ΕΟΤ Εξωτερικού σε Αγγλία και Κύπρο το τελευταίο  δίμηνο.

Από αριστερά Κ. Αβέρκιος Γαιτάνης, Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Μήλου, κ. Μάνος Μικέλης, Δήμαρχος Μήλου, κα Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Ι. Ραπτάκης, Έλληνας Πρέσβης στο Λονδίνο, κα Έφη Λιαρού, Δήμαρχος Ελαφονήσου, κ. Γιάννης Σιώτου, Δήμαρχος Τήνου και κα Ελένη Σκαρβέλη, Προϊσταμένη Γραφείου ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας.

Την 1η Δεκεμβρίου η Υπηρεσία Εξωτερικού Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας διοργάνωσε εκδήλωση για βρετανούς τουριστικούς πράκτορες και επαγγελματίες του τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία της Ελλάδας στο Λονδίνο, για την προβολή του γαμήλιου τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού πολυτέλειας στην Ελλάδα.

Την ίδια ημέρα στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο κύκλος των τεσσάρων Ψηφιακών Τουριστικών Συναντήσεων (webinars) Ελλάδας-Κύπρου, που διοργάνωσε η Υπηρεσία ΕΟΤ Κύπρου για το 2022, σε συνέχεια των πέντε webinars του προηγουμένου έτους. Κύριος στόχος της δράσης ήταν η αναλυτικότερη γνωριμία των επαγγελματιών της κυπριακής τουριστικής αγοράς (t.os, travel agents κ.ά.) με το προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν, με νέους ανερχόμενους προορισμούς, αλλά και τις βιωματικές εμπειρίες που ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα:

•    Αγγλία – Λονδίνο

Η εκδήλωση προβολής του γαμήλιου τουρισμού στην Ελλάδα σε βρετανούς επαγγελματίες του τουρισμού της Υπηρεσίας ΕΟΤ Εξωτερικού Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, πραγματοποιήθηκε παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη και σε κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο κ. Ιωάννη Ραπτάκη από τους Δήμους Μήλου, Πάρου, Τήνου και Ελαφονήσου. Οι παρουσιάσεις των προορισμών εστιάστηκαν στην προβολή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και την ποικιλομορφία του τουριστικού τους προϊόντος, καθώς και για την δυνατότητα προσφοράς προϊόντων γάμου, όπως γαμήλιες τελετές, ταξίδια του μέλιτος, τελετές ανανέωσης όρκων, και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα πρακτικά ζητήματα.

Στη στοχευμένη εκδήλωση συμμετείχαν 30 επαγγελματίες του Τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων Tour Operators (οργανωτές γάμων)   που ειδικεύονται στην Ελλάδα, όπως οι: Olympic Holidays, Sailing Holidays, Planet weddings, chic locations, Cyplon holidays και επαγγελματιών που ειδικεύονται σε ειδικές μορφές τουρισμού όπως το Charitable Travel, αλλά και συντακτών εξειδικευμένων περιοδικών (TTG, Weddings & honeymoons). 

Η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε την Ελλάδα ως έναν από τους 5 πρώτους προορισμούς στην Ευρώπη για τον γαμήλιο τουρισμό, ενώ  η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ- Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας, κα Ελένη Σκαρβέλη αναφέρθηκε την υπογραφή MoU μεταξύ του Γ.Γ. ΕΟΤ κ. Δ. Φραγκάκη και της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (GDPA). Οι παρουσιάσεις των τεσσάρων προορισμών έγιναν με τη συμμετοχή του Δημάρχου Τήνου κ. Γιάννη Σιώτου, της Δημάρχου Ελαφονήσου κας Έφης Λιαρού, και του Δημάρχου Μήλου κ. Μάνου Μικέλη.

Σημειώνεται ότι το Γραφείο ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας θα συμμετέχει στην έκθεση The National Wedding Show που θα πραγματοποιηθεί στο Birmingham, 3-5 Μαρτίου 2023.

•    Κύπρος

Στην 9η ψηφιακή συνάντηση(webinars) Ελλάδας-Κύπρου της 1ης Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και οι εμπειρίες που προσφέρει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, με έμφαση στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στα θρησκευτικά μνημεία, στην πολυπολιτισμικότητα και πλούσια παράδοση των προορισμών, αλλά και σε ειδικές δραστηριότητες όπως το κυνήγι για το οποίο φημίζεται η περιοχή. Τις παρουσιάσεις έκαναν ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Τσώνης Αθανάσιος, το στέλεχος της ΠΕ Έβρου, Παναγόπουλος Γεώργιος, ο Πρόεδρος κυνηγητικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης,  Νώντας Τερζής και ο Πατήρ Αναστάσιος Αλεξίου, εκπρόσωπος Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.

Στις 2 Νοεμβρίου είχε διοργανωθεί η 8η ψηφιακή συνάντηση με αντικείμενο την προβολή της Στερεάς Ελλάδας & Εύβοιας, όπου εκτός από την παρουσίαση των καλοκαιρινών προορισμών της περιοχής,  δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση και στους προορισμούς που ενδείκνυνται για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις, καθώς και στις δραστηριότητες στην φύση που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες όλο τον χρόνο. Τις παρουσιάσεις έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ηλίας Μπουρμάς, η Προϊσταμένη Τουρισμού Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Μαριάννα Λιάσκου, η εκπρόσωπος της Trekking Παρνασσού, Ελένη Πραμπλάν, ο εκπρόσωπος Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας, Γιάννης Μυλωνάς, ο Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αιδηψού, Θοδωρής Ρουμελιώτης και ο Εκπρόσωπος – Επιχειρηματίας Καμμένα Βούρλα, Τάσος Γκιώνης. Από την κυπριακή πλευρά, συμμετείχε ο Manager Orange Travel – Amathus Group, Αντρέας Μιχαήλ.

Στις 5 Οκτωβρίου είχε διοργανωθεί η 7η ψηφιακή συνάντηση με θέμα τις νέες ταξιδιωτικές εμπειρίες που προσφέρει στους Κυπρίους επισκέπτες η Αττική και η Αθήνα, ο σημαντικότερος city-break προορισμός της Ελλάδος, αλλά και την παρουσίαση της Ελευσίνας Πολιτισμικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 2023, καθώς και των δράσεων που προγραμματίζονται, ώστε η επίσκεψη στην περιοχή να αποτελέσει μέρος του ταξιδιωτικού πακέτου προς Αττική το επόμενο έτος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ τις παρουσιάσεις έκαναν η Προϊσταμένη της Δ/νσης Τουρισμού Περιφέρειας Αττικής, Αθηνά Κολυβά, η Διευθύντρια Επικοινωνίας ΄΄Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2023΄΄, Ελένη Τεμπονέρα και η Διευθύντρια Πολιτιστικής Κατάρτισης ΄΄Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2023΄΄, Αγγελική Λαμπίρη. Από την κυπριακή πλευρά, συμμετείχε η Αντιπρόεδρος του Top Kinisis Travel, Έλενα Τάνου.

Τις συναντήσεις συντόνισε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας ΕΟΤ Κύπρου, Πέτρος Σαγάνας.

Υπενθυμίζεται ότι, το προηγούμενο διάστημα, είχε υλοποιηθεί αντίστοιχο webinar με θέμα την τουριστική προβολή της Πελοποννήσου στις 22 Ιουνίου 2022. Το σύνολο των συναντήσεων αυτών είναι διαθέσιμο στην εξειδικευμένη πλατφόρμα που δημιούργησε η συγκεκριμένη υπηρεσία ΕΟΤ https://ntogcy.digitalevent.gr/