20/03/2018: Boutique Hotels & Villas Forum: Χαιρετισμός του Προέδρου ΕΟΤ κ. Χαράλαμπου Καρίμαλη

20/03/2018: Boutique Hotels & Villas Forum: Χαιρετισμός του Προέδρου ΕΟΤ κ. Χαράλαμπου Καρίμαλη


20/03/2018: Boutique Hotels & Villas Forum: Χαιρετισμός του Προέδρου ΕΟΤ κ. Χαράλαμπου Καρίμαλη

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το Boutique Hotels & Villas Forum, όπου boutique ξενοδοχεία, βίλες, αρχοντικά και ξενώνες έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τις μονάδες τους και να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με τους κυριότερους εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων και προμηθευτών της χώρας μας.

 

Χαιρετισμό στο Forum απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ Χαράλαμπος Καρίμαλης.

 

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι μαζί σας σε αυτό το φόρουμ για τον τομέα των μπουτίκ ξενοδοχείων και καταλυμάτων, έναν κλάδο με σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα.

 

Ο τουρισμός είναι τομέας υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Αποτελεί ισχυρή οικονομική και παραγωγική δύναμη για τη χώρα.

 

Η εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική που έχει χαράξει και εφαρμόζει το Υπουργείο Τουρισμού, και το πρόγραμμα επικοινωνίας και μάρκετινγκ που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΕΟΤ, ως ο εθνικός φορέας στην παγκόσμια τουριστική προώθηση και προβολή της χώρας, σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τις τοπικές αρχές, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς έχει οδηγήσει σε διαδοχικά ρεκόρ όλων των εποχών την τελευταία τριετία.

 

Πετύχαμε ρυθμούς τουριστικής 7-10% ετησίως, υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου. Όπως επίσης είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταφέραμε η Ελλάδα συνεχώς να ενισχύει τη θέση στο διεθνές τουριστικό περιβάλλον, και ήδη από το 2016, αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη τουριστική δύναμη βάση αφίξεων, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την τελευταία του έκθεση.

 

Το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά του τουρισμού μας, η τρίτη χρονιά εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής μας και των διαδοχικών ρεκόρ που πετύχαμε. Ξεπεράσαμε τα 30 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, με αύξηση 10% στην τουριστική κίνηση και στα έσοδα. Το 2018, έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά και οι προκρατήσεις είναι αυξημένες 15-40% από όλες τις αγορές παραδοσιακές και νέες.

 

Επιμηκύναμε την θερινή τουριστική περίοδο, ζητούμενο ετών της τουριστικής αγοράς. Αναπτύξαμε το θεματικό τουρισμό, ένα κεφάλαιο αναξιοποίητο στο παρελθόν. Ταυτόχρονα αναδείξαμε νέους ελληνικούς προορισμούς, ανοίξαμε νέες ξένες αγορές επισκεπτών υψηλής αγοραστικής δύναμης από τις οποίες έχουμε διψήφια ποσοστά αύξησης στο τουριστικό ρεύμα, και δημιουργήσαμε το πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Το Υπουργείο Τουρισμού ενθαρρύνει και στηρίζει την προσπάθειά του ιδιωτικού τομέα να παρέχει υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες στη φιλοξενία.

 

Με σειρά παρεμβάσεων στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο το Υπουργείο επέλυσε χρόνια προβλήματα, κενά και παθογένειες του παρελθόντος, έχει απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους του τουρισμού, και έχει ανοίξει το δρόμο για νέες επενδύσεις σε όλη τη χώρα.

 

Δημιουργεί το φιλικό και ελκυστικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την ενθάρρυνση μικρομεσαίων και μικρών τουριστικών επιχειρήσεων που στοχεύουν στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με επίκεντρο την ποιότητα όπως είναι ο κλάδος των boutique hotels.

 

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να χαιρετίσω την πιστοποίηση του πρώτου ξενοδοχείου ως boutique hotel, που ανακοίνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος πριν από μερικές ημέρες, έχοντας προχωρήσει στην δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης και στην ενεργοποίηση ψηφιακής πλατφόρμας για τους επαγγελματίες, μία πρωτοβουλία που στηρίξαμε εξαρχής.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα πολλά μικρά ξενοδοχεία και οικογενειακές επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν και να αναβαθμίσουν το προϊόν τους, και να προσφέρουν μοναδική εμπειρία διαμονής τύπου boutique hotel, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική, ιδιαίτερη ταυτότητα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

 

Μέσα από τα προγράμματα που προκυρήξαμε μέσω του ΕΠΑΝΕΚ δώσαμε τη δυνατότητα στις υφιστάμενες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν με κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020. Και στο δεύτερο πρόγραμμα, ενισχύουμε την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Η υψηλού επιπέδου εμπειρία στη διαμονή και τη φιλοξενία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης τουριστικής εικόνας της Ελλάδας και των διαρκών προσπαθειών μας για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές τουριστικό περιβάλλον.

 

Στηρίζουμε τον κλάδο των boutique ξενοδοχείων όπως και κάθε προσπάθεια που προσδίδει υπεραξία στον ελληνικό τουριστικό προϊόν. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ είναι στη διάθεση όλων σας με την τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, με το ευρύ δίκτυο επαφών και συνεργατών στο εξωτερικό και τις διασυνδέσεις με τα θεσμικά όργανα στην παγκόσμια προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού. Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ανάδειξη δυναμικών τουριστικών προϊόντων και εμπειριών, όπως αυτές που προσφέρουν τα boutique hotels.

 

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας».