ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Η γαστρονομία της Σάμου στην Ολλανδική αγορά

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Η γαστρονομία της Σάμου στην Ολλανδική αγορά


ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Η γαστρονομία της Σάμου στην Ολλανδική αγορά

Μέσω μίας μοντέρνας δια-δραστικής προσέγγισης σε συνεργασία παρουσιάστηκε στις 22/03/2023 η Σάμος και η γαστρονομία της στην Ολλανδική αγορά.

Την επιτυχημένη εκδήλωση διοργάνωσε η Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών στο πλαίσιο της στοχευμένης επικοινωνιακής πολιτικής του Ε.Ο.Τ. για αυθεντικές εμπειρίες θεματικού́ τουρισμού́ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σεβασμό στους κανόνες της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

 

Η εκδήλωση

Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε cooking workshop στο Kookfabriek- τον πλέον γνωστό χώρο για cooking workshop στο Άμστερνταμ- και να μαγειρέψουν υπό την καθοδήγηση του γνωστού chef Ανδρέα Λαγού. Ακολούθησε καθιστό δείπνο με σαμιώτικα κρασιά́ και αποστάγματα.

 

Το μενού του σεφ Γιώργο Σακούλη ήταν υψηλών απαιτήσεων με ελληνική σαμιώτικη ταυτότητα που ικανοποίησε όλες τις σύγχρονες επιλογές (vegan, vegetarian, pescatarian). Κατά τη διάρκεια του δείπνου έγινε παρουσίαση της Πυθαγόρειας διατροφής και του Οινοτουρισμού με τη χρήση προβολών και πολυμέσων από την κα Μαργαρίτα Ικαρίου, Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.

 

Εκ μέρους του Δημάρχου Αν. Σάμου κ. Γιώργου Στάντζου απεύθυνε χαιρετισμό η κα Δέσποινα Καϊλα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού αναφέροντας το σημαντικό ρόλο που έχει η γαστρονομία και ο οινοτουρισμός στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του προορισμού, δημιουργώντας ένα μοναδικό αφήγημα που έχει θετική επίδραση στην εικόνα του και ευνοώντας ταυτόχρονα ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της δημόσιας διπλωματίας της Ελλάδας, καθώς συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αξίες, αλλά και την ταυτότητα ενός τόπου.

 

(Από αριστερά) Ανδρέας Λαγός σεφ, Μαργαρίτα Ικαρίου Υπεύθυνη Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, Γιώργος Σακούλης σεφ, Δέσποινα Καϊλα, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Δήμου Αν. Σάμου, Άντζελα Τζίφα Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Γραφείου ΕΟΤ Κάτω Χωρών, Πηγή Κνήτη Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου Δήμου Αν. Σάμου, Παρθενόπη Ροδίτου Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτισμού, Τουρισμού και Άθλησης Δήμου Αν. Σάμου, Κωνσταντίνος Κτίστου Αναπληρωτής προϊστάμενος τμήματος Πολιτισμού και Άθλησης Δήμου Αν. Σάμου

Οι καλεσμένοι

Στο κάλεσμα του Ε.Ο.Τ. ανταποκρίθηκαν 65 εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, διαμορφωτές της κοινής γνώμης (opinion formers), ειδικευμένοι food bloggers και δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τη γαστρονομία και το κρασί από το operators της ολλανδικής αγοράς, καθώς και η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία κα Κατερίνα Γκίνη.

 

Η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία συνάντησης των εκπροσώπων της Σάμου με τους επαγγελματίες τουρισμού tour operators της Ολλανδικής αγοράς όπως οι Corendon, TUI, Travel Counselor, Your Travel, Untamed Travelling, Rikja Travel, Labrys Reiznm SNP Natuurreizen, Sawadee και Betsy & GoMundo, δίνοντας την ευκαιρία υπενθύμισης της αγοράς για μελλοντικές συνέργειες με την Ελλάδα και δυνατότητα επαφών για την τόνωση της αγοράς κατά την ιδανική περίοδο ενίσχυσης των κρατήσεων.

 

Μετά την εκδήλωσης υπήρξε πληθώρα δημοσιευμάτων σε έντυπα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ ισχυροποιήθηκε το επικοινωνιακό positioning της Ελλάδας ως κορυφαίου, σύγχρονου, ελκυστικού, υγειονομικά ασφαλή τουριστικού προορισμού.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο υπογράφηκε μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ε.Ο.Τ. και του Δήμου Ανατολής Σάμου για την τουριστική προβολή του νησιού. H εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά στοχευμένων δράσεων της Υπηρεσίας Ε.Ο.Τ. Κάτω Χωρών στην αγορά της Ολλανδίας, που περιλαμβάνει συνδιοργάνωση ταξιδιού εξοικείωσης για δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σάμο με τον tour operator Corendon.

 

 

Info

Η Σάμος αποτελεί αγαπημένο προορισμό των Ολλανδών, καθώς συνδέεται αεροπορικά απευθείας με πτήσεις των Tour Operators Corendon, TUI και Sunweb που συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία Transavia. Σημειώνεται ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από την Ολλανδία κατέγραψε το 2022 1.058.900 επισκέπτες έναντι 817.800 το 2019, ήτοι ανοδική αύξηση 29.4% σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας.

 

Η Ολλανδία είναι σημαντική αγορά για την Ελλάδα και κατατάσσεται στην 6η θέση στο σύνολο του τουρισμού σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ (Απρίλιος 2022). Η πλειοψηφία των επισκεπτών εντάσσεται στην ηλικιακή κατηγορία 25-54 έτη σε ποσοστό 36.5% και 55+ σε ποσοστό 41.5%. Ανήκει σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, μεσαίου και ανώτερου επιπέδου εκπαίδευσης και διαμένει σε ξενοδοχεία. H τουριστική αγορά της Ολλανδίας βασίζεται κυρίως σε tour operators, ανεξάρτητα πρακτορεία και ταξιδιωτικούς πράκτορες.